AGRICULTURAL BUILDINGS

Academic Year 2022/2023 - Teacher: Giovanni CASCONE

Expected Learning Outcomes

Students acquire the basic technical skills on framing and building components, functional and plant aspects of the main livestock buildings and the most common types of greenhouses, as well as skills on the design of buildings for agriculture using specific software graphic design. At the end of the course, students will be able to apply the main criteria and standards for planning and design animal houses and greenhouses in keeping with modern agriculture.

Course Structure

Frontal teaching, exercises, designs, technical visits.

Learning assessment consists in an oral and/or written ongoing test and a final oral test.

If teaching is given in a mixed formula or remotely, necessary changes may be introduced to what was previously stated in order to comply with the privided and reported syllabus.

Learning assessment may also be carried out on line, should the conditions require it.

As a guarantee of equal opportunities and in compliance with current laws, interested students can ask for a personal interview in order to plan any compensatory and/or dispensatory measures, based on their specific needs and on teaching objectives of the discipline. 
It is also possible to ask the departmental contacts of CInAP (Center for Active and Participatory Integration - Services for Disabilities and/or DSAs), in the persons of professors Giovanna Tropea Garzia and Anna De Angelis.

Detailed Course Content

Building materials:: bricks, concrete, reinforced concrete, stell. The housing of cattle: housing of dairy cows, housing of calves, housing of beef cattle, housing for organic production of beef cattle, housing of pigs. Fundamentals of environmental control of animal houses:  heat tranfer and psychrometrics, animal thermal environment, thermal insulation, ventilation systems. Energy balance of animal houses and building materials for thermal insulation. Greenhouses: types of greenhouses, greenhouse energy problem, structural materials, covering materials, heating systems, screens, ventlation systems, cooling systems. Calculation exercises: resolution of the energy balance of animal houses, design of openings for natural ventilation, design of pig housing. Design exercises: drafting graphic printouts, by means of CAD softwares, of the preliminary project of an agricultural building at the choice of the student from a list of design themes put forward by the teacher.

Textbook Information

  1. Chiumenti R., "Costruzioni rurali", Edagricole, Bologna, 2004.
  2. Weller J.B., Chiappini U., “Costruzioni agricole e zootecniche”, Edagricole, Bologna, 1976.
  3. Lindley A., Whitaker H., “Agricultural buildings and structures”, ASAE, St. Joseph MI, USA, 1996.
  4. Maton A., Daelemans J., Lambrecht J., “Housing of animals”, Elsevier, Amsterdam, 1985.
  5. Dassori E., Morbiducci R., "Costruire l’architettura – Tecniche e tecnologie per il progetto", Tecniche nuove, Milano, 2010.
  6. Bandelloni E., "Elementi di architettura tecnica", CLEUP, Padova, 1986.
  7. Tesi R., “Mezzi di protezione per l’ortofloro-frutticoltura ed il vivaismo”, Edagricole, Bologna, 1999.
  8. Didactic supports provided by the teacher.

Course Planning

 SubjectsText References
1Aspetti statici, funzionali, costruttivi, compositivi, impiantistici delle costruzioni agricole e loro interrelazioni.8. Supporti didattici forniti dal docente del corso.
2Materiali da costruzione: laterizi, calcestruzzo armato, acciaio.5. Dassori E., Morbiducci R., ''Costruire l’architettura – Tecniche e tecnologie per il progetto'',Tecniche nuove, Milano, 2010. - 6. Bandelloni E., "Elementi di architettura tecnica", CLEUP, Padova, 1986.
3Le stalle per bovine da latte: Costruzioni e attrezzature per la stabulazione fissa / Costruzioni e attrezzature per la stabulazione libera / Mungitura meccanica nella stabulazione fissa e nella stabulazione libera.1. Chiumenti R., ''Costruzioni rurali'', Edagricole, Bologna, 2004. - 8. Supporti didattici forniti dal docente del corso.
4Le stalle per vitelli: Scelta del sistema di stabulazione / Tipologie edilizie per lo svezzamento / Tipologie edilizie per la produzione del vitello a carne bianca. 1. Chiumenti R., ''Costruzioni rurali'', Edagricole, Bologna, 2004. - 8. Supporti didattici forniti dal docente del corso.
5Le stalle per bovini all'ingrasso: Tipologie costruttive / Allontanamento delle deiezioni / Soluzioni edilizie per l’allevamento biologico dei bovini da carne.1. Chiumenti R., ''Costruzioni rurali'', Edagricole, Bologna, 2004. - 8. Supporti didattici forniti dal docente del corso.
6Le stalle per suini a ciclo chiuso e a ciclo aperto: Reparto fecondazione / Reparto gestazione / Reparto maternità / Reparto post-svezzamento / Reparto ingrasso / Distribuzione degli alimenti / Gestione delle deiezioni / Progetto di un centro suinicolo.1. Chiumenti R., ''Costruzioni rurali'', Edagricole, Bologna, 2004. - 4. Maton A., Daelemans J., Lambrecht J., “Housing of animals”, Elsevier, Amsterdam, 1985. - 8. Supporti didattici forniti dal docente del corso.
7Fondamenti di trasmissione del calore e psicrometria: Trasmissione del calore per conduzione, convezione e irraggiamento / Proprietà psicrometriche dell’aria / Diagrammi psicrometrici.8. Supporti didattici forniti dal docente del corso.
8Rapporto animale-ambiente: Omeotermia / Temperatura ambiente / Adattamento all’ambiente / Indici di benessere termico / Produzione di calore / Produzione di vapore / Scambi di energia tra animale e ambiente.8. Supporti didattici forniti dal docente del corso.
9Isolamento termico degli edifici zootecnici: Materiali isolanti / Sistemi passivi per il controllo ambientale / Bilancio energetico di un edificio zootecnico per la scelta dei materiali da costruzione.3. Lindley A., Whitaker H., “Agricultural buildings and structures”, ASAE, St. Joseph MI, USA, 1996. - 8. Supporti didattici forniti dal docente del corso.
10Ventilazione degli edifici zootecnici: Portate di ventilazione / Ventilazione naturale: effetto del vento, effetto camino, dimensionamento delle aperture / Ventilazione meccanica: sistemi in pressione e in depressione, dimensionamento dei ventilatori.3. Lindley A., Whitaker H., “Agricultural buildings and structures”, ASAE, St. Joseph MI, USA, 1996. - 1. Chiumenti R., ''Costruzioni rurali'', Edagricole, Bologna, 2004. - 8. Supporti didattici forniti dal docente del corso.
11Le serre: L’effetto serra / Tipologie costruttive / Materiali per le strutture: caratteristiche geometriche e meccaniche / Materiali di copertura: caratteristiche termofisiche, ottiche e meccaniche / Dettagli costruttivi per l’assemblaggio dei componenti.7. Tesi R., “Mezzi di protezione per l’ortofloro-frutticoltura ed il vivaismo”, Edagricole, Bologna, 1999. - 8. Supporti didattici forniti dal docente del corso.
12Le serre: Aspetti energetici / Processi di scambio energetico nel sistema serra: bilancio energetico e bilancio di massa / Ventilazione naturale: effetto del vento, effetto camino, dimensionamento delle aperture / Contenimento delle perdite di energia.7. Tesi R., “Mezzi di protezione per l’ortofloro-frutticoltura ed il vivaismo”, Edagricole, Bologna, 1999. - 8. Supporti didattici forniti dal docente del corso.
13Le serre: Ventilazione meccanica: sistemi in pressione, sistemi in depressione, dimensionamento dei ventilatori / Impianti di riscaldamento: termosifoni, tubi radianti, ventil-convettori / Impianti di raffrescamento evaporativo.7. Tesi R., “Mezzi di protezione per l’ortofloro-frutticoltura ed il vivaismo”, Edagricole, Bologna, 1999. - 8. Supporti didattici forniti dal docente del corso.
14Esercitazioni di calcolo: Risoluzione del bilancio energetico di un edificio zootecnico per la determinazione del grado di isolamento termico.8. Supporti didattici forniti dal docente del corso.
15Esercitazioni di progetto: Redazione, mediante programmi di CAD, degli elaborati grafici del progetto architettonico di massima di una costruzione per l’agricoltura a scelta dello studente da un elenco di temi progettuali proposti.8. Supporti didattici forniti dal docente del corso.

Learning Assessment

Learning Assessment Procedures

Interim written/oral test and final oral test with discussion of the graphic design of an agricultural building.


Verification of learning is through oral examination. Evaluation of the student's preparation will be based on the following criteria: ability to learn and level of depth of the topics covered, properties of synthesis and exposition, and ability to reason.


Verification of learning can be carried out also by telematic means if the conditions should make it necessary.


Grading is expressed in thirtieths according to the following pattern:

Ineligible

Subject knowledge and understanding: significant deficiencies, significant inaccuracies

Ability to analyze and synthesize: irrelevant, inability to synthesize

Use of references: completely inappropriate.

18-20

Subject knowledge and understanding: at threshold level, obvious imperfections

Ability to analyze and synthesize: barely sufficient ability

Use of references: barely appropriate.

21-23

Knowledge and understanding topic: routine knowledge

Ability to analyze and synthesize: is able to analyze and synthesize correctly. argues logically and coherently

Use of references: uses standard references.

24-26

Subject knowledge and understanding: good knowledge

Analysis and synthesis skills: Has good analysis and synthesis skills. topics are expressed consistently

Use of references: uses standard references.

27-29

Knowledge and understanding topic: knowledge more than good

Analytical and synthesis skills: has considerable analytical and synthesis skills

Use of references: has deepened understanding of topics.

30-30 e lode

Knowledge and understanding topic: knowledge very good

Ability to analyze and synthesize: has considerable ability to analyze and synthesize.

Use of referenze: important insights.