FORAGE CROPS
Academic Year 2015/2016 - 3° Year - Curriculum ZOOTECNICO ECONOMICO
Teaching Staff: Venera Copani
Credit Value: 6
Scientific field: AGR/02 - Agronomy and field crops
Taught classes: 32 hours
Term / Semester: 1°
Credit Value: 6
Scientific field: AGR/02 - Agronomy and field crops
Taught classes: 32 hours
Term / Semester: 1°
Detailed Course Content
- Forage crops: general description, historical outline, ecological and environmental value, climate relationship.
- Forage crops: agronomic classification
- Economic importance of forage crops in the world, in Italy, in Sicily.
- Temporary forage crops
- autumn-spring annual species: main grasses, legumes and cruciferous species; botanical features, biology, environmental needs, cultural technique, production and quality.
- spring-summer annual species: main grasses species, botanical features, biology, environmental needs, cultural technique, production and quality.
- perennial forage crops: historical importance in the context of Italian forage production; main grasses and legume species, cultivation techniques and utilizations, production and quality.
- Pastureland (natural permanent pastures): definitions and agro-ecosystems functions; pastoral resources in the world and in the Mediterranean countries; pasture vegetation types and their analysis methods, productivity of pasture (direct methods and simulation models), forage quality, agronomic improvement, grazing management.
- The forage system: study methods.
- Case studies of Mediterranean forage systems
Textbook Information
- BALDONI R., GIARDINI L., 2002. Coltivazioni erbacee – Foraggere e tappeti erbosi. Patron, Bologna. DISPA – Le colture da energia di possibile coltivazione in Italia (a cura dei docenti della sezione di Scienze Agronomiche).
- BERTONI G., RONCHI B., BERNABUCCI U., 1991. Valorizzazione dei foraggi prativi in relazione alle tipologie di allevamento. Rivista di Agronomia, 25, 2, 127-147.
- CASSANITI S., COSENTINO S., COPANI V., RIGGI E., 2002. Disponibilità di risorse foraggere e movimenti zonali degli animali in allevamento nell’area dei Monti Nebrodi. Giornata di Studio su “La Transumanza: tecnica antica e tecnologie moderne”, Firenze, 27 settembre 2001. Atti Accademia dei Georgofili, XLVIII, 573-608.
- CAVALLERO A., CIOTTI, A., 1991. Aspetti agronomici dell’utilizzazione dei prati e dei pascoli. Rivista di Agronomia, 25, 2, 81-126.
- CERETI F. C., TALAMUCCI P., 1991. Possibilità di studio e di organizzazione del sistema foraggero pratopascolivo. Rivista di Agronomia, 25, 2, 148-169.
- COSENTINO S, CASSANITI S., COPANI V, CORLETO A, ZILIOTTO U., 2003. Ruolo agronomico delle leguminose foraggere. Rivista di Agronomia 37: 79-88.
- TALAMUCCI P., 1997. Combinazione delle risorse pascolive nei sistemi foraggeri e loro ruolo nei sistemi multiuso. Rivista di Agronomia, 31, 1, 107-107