Food technology
Academic Year 2022/2023 - Teacher: Riccardo Nunzio BARBAGALLOExpected Learning Outcomes
This course aims to provide theoretical and applying knowledge about the main processing techniques that are used in food manufacturing in the Mediterranean Basin. It explains the principles of each process, the equipment used, the effects of formulation, processing and preservation on the chemical composition of raw materials, as well as on the main properties of foods and their nutritional aspects of quality.
Course Structure
This course is organized in interactive lectures (35 h) and other activities (14 h), as tutorials and study visits. If teaching is done in mixed or remote mode, specific changes to the program planned and outlined in the syllabus may need to be made. Learning assessment may also be carried out on line, should the conditions require it.
Information for students with disabilities and/or DSA
As a guarantee of equal opportunities and in compliance with current laws, interested students can ask for a personal interview in order to plan any compensatory and/or dispensatory measures, based on their specific needs and on teaching objectives of the discipline. It is also possible to ask the departmental contacts of Centro per l'Inclusione Attiva e partecipata, in the persons of professors Giovanna Tropea Garzia and Anna De Angelis.
Detailed Course Content
The specific areas of study are: minimally processed fruits and vegetables; oenology and non-alcoholic beverages; oil processing; bread, pastries, cakes, biscuits processing; dairy processing; egg, meat and derivatives. Furthermore, this course aims to include recent information on the main developments in food processing, giving specific critical tools for recognise and correctly handle the principal issues in this domain.
Textbook Information
Reference books
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Barbagallo R.N., 2021. Corso di Tecnologie Alimentari (Studium.it)
Menaggia G., Roncalli W., 2015. L’Industria Agroalimentare. Franco Lucisano Editore.
Cappelli P., Vannucchi V., 2005. Chimica degli alimenti. Terza edizione. Zanichelli.
Vitagliano M., 1998. Tecnologie e Trasformazioni dei Prodotti Agrari. Edagricole.
The professor will make available through the STUDIUM.UNICT.IT platform supplementary teaching materials.
Texts for consultation and readings
- Melissano M., 2009. Alimenti e alimentazione Chimica, Igiene degli Alimenti e Tecnologia dei Processi Alimentari. Edagricole.
- Singh R.P., Heldman D.R., 2015. Principi di Tecnologia Alimentare. Casa Editrice Ambrosiana.
- Brennan J.G., Grandison A.S., 2011. Food Processing Handbook. John Wiley & Sons.
Course Planning
Subjects | Text References | |
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1 | Parte generale | Barbagallo “Corso di Tecnologie Alimentari (fonte STUDIUM) - Cappelli e Vannucchi “Chimica degli Alimenti”, pp. 183-210 (valutazione sensoriale), pp. 226-236 (sistemi di imballaggio), pp. 270-275 (etichettatura). |
2 | Gamme dei prodotti di origine vegetale | Barbagallo “Corso di Tecnologie Alimentari (fonte STUDIUM). |
3 | Processi nella filiera delle bevande analcoliche | Barbagallo “Corso di Tecnologie Alimentari (fonte STUDIUM). |
4 | Processi nella filiera delle bevande alcoliche | Barbagallo “Corso di Tecnologie Alimentari (fonte STUDIUM) - Cappelli e Vannucchi “Chimica degli Alimenti”, pp. 640-671, oppure Vitagliano “Tecnologie e trasformazioni dei prodotti agrari” pp. 161-286. |
5 | Processi nella filiera olearia | Barbagallo “Corso di Tecnologie Alimentari (fonte STUDIUM) - Cappelli e Vannucchi “Chimica degli Alimenti”, pp. 537-557, oppure Vitagliano “Tecnologie e trasformazioni dei prodotti agrari” pp. 337-354 e 381-421. |
6 | Processi nella filiera dei prodotti da forno | Barbagallo “Corso di Tecnologie Alimentari (fonte STUDIUM) - Cappelli e Vannucchi “Chimica degli Alimenti”, pp. 582-611. |
7 | Processi nella filiera lattiero-casearia | Barbagallo “Corso di Tecnologie Alimentari (fonte STUDIUM) - Cappelli e Vannucchi “Chimica degli Alimenti”, pp. 404-463, oppure Vitagliano “Tecnologie e trasformazioni dei prodotti agrari” pp. 434-532. |
8 | Processi nella filiera dei derivati delle uova | Barbagallo “Corso di Tecnologie Alimentari (fonte STUDIUM) - Cappelli e Vannucchi “Chimica degli Alimenti”, pp. 471-480. |
9 | Processi nella filiera dei derivati delle carni | Barbagallo “Corso di Tecnologie Alimentari (fonte STUDIUM) - Cappelli e Vannucchi “Chimica degli Alimenti”, pp. 483-505. |
10 | Processi nella filiera dei derivati dei prodotti ittici | Barbagallo “Corso di Tecnologie Alimentari (fonte STUDIUM) - Cappelli e Vannucchi “Chimica degli Alimenti”, pp. 509-529. |
11 | Letture e argomenti di consultazione | Sistema agroalimentare (es. Menaggia e Roncalli “L’Industria Agroalimentare”, pp. 68-92) - Principi nutritivi (es. Cappelli e Vannucchi “Chimica degli Alimenti”, pp. 1-160) |