Food technology

Academic Year 2022/2023 - Teacher: Riccardo Nunzio BARBAGALLO

Expected Learning Outcomes

This course aims to provide theoretical and applying knowledge about the main processing techniques that are used in food manufacturing in the Mediterranean Basin. It explains the principles of each process, the equipment used, the effects of formulation, processing and preservation on the chemical composition of raw materials, as well as on the main properties of foods and their nutritional aspects of quality.

Course Structure

This course is organized in interactive lectures (35 h) and other activities (14 h), as tutorials and study visits. If teaching is done in mixed or remote mode, specific changes to the program planned and outlined in the syllabus may need to be made. Learning assessment may also be carried out on line, should the conditions require it.

Information for students with disabilities and/or DSA

As a guarantee of equal opportunities and in compliance with current laws, interested students can ask for a personal interview in order to plan any compensatory and/or dispensatory measures, based on their specific needs and on teaching objectives of the discipline. It is also possible to ask the departmental contacts of Centro per l'Inclusione Attiva e partecipata, in the persons of professors Giovanna Tropea Garzia and Anna De Angelis.

Detailed Course Content

The specific areas of study are: minimally processed fruits and vegetables; oenology and non-alcoholic beverages; oil processing; bread, pastries, cakes, biscuits processing; dairy processing; egg, meat and derivatives. Furthermore, this course aims to include recent information on the main developments in food processing, giving specific critical tools for recognise and correctly handle the principal issues in this domain.

Textbook Information

 Reference books

  1. Barbagallo R.N., 2021. Corso di Tecnologie Alimentari (Studium.it)

  2. Menaggia G., Roncalli W., 2015. L’Industria Agroalimentare. Franco Lucisano Editore.

  3. Cappelli P., Vannucchi V., 2005. Chimica degli alimenti. Terza edizione. Zanichelli.

  4. Vitagliano M., 1998. Tecnologie e Trasformazioni dei Prodotti Agrari. Edagricole.

The professor will make available through the STUDIUM.UNICT.IT platform supplementary teaching materials.

Texts for consultation and readings

  • Melissano M., 2009. Alimenti e alimentazione Chimica, Igiene degli Alimenti e Tecnologia dei Processi Alimentari. Edagricole.
  • Singh R.P., Heldman D.R., 2015. Principi di Tecnologia Alimentare. Casa Editrice Ambrosiana.
  • Brennan J.G., Grandison A.S., 2011. Food Processing Handbook. John Wiley & Sons.

Course Planning

 SubjectsText References
1Parte generaleBarbagallo “Corso di Tecnologie Alimentari (fonte STUDIUM) - Cappelli e Vannucchi “Chimica degli Alimenti”, pp. 183-210 (valutazione sensoriale), pp. 226-236 (sistemi di imballaggio), pp. 270-275 (etichettatura).
2Gamme dei prodotti di origine vegetaleBarbagallo “Corso di Tecnologie Alimentari (fonte STUDIUM).
3Processi nella filiera delle bevande analcolicheBarbagallo “Corso di Tecnologie Alimentari (fonte STUDIUM).
4Processi nella filiera delle bevande alcolicheBarbagallo “Corso di Tecnologie Alimentari (fonte STUDIUM) - Cappelli e Vannucchi “Chimica degli Alimenti”, pp. 640-671, oppure Vitagliano “Tecnologie e trasformazioni dei prodotti agrari” pp. 161-286.
5Processi nella filiera oleariaBarbagallo “Corso di Tecnologie Alimentari (fonte STUDIUM) - Cappelli e Vannucchi “Chimica degli Alimenti”, pp. 537-557, oppure Vitagliano “Tecnologie e trasformazioni dei prodotti agrari” pp. 337-354 e 381-421.
6Processi nella filiera dei prodotti da fornoBarbagallo “Corso di Tecnologie Alimentari (fonte STUDIUM) - Cappelli e Vannucchi “Chimica degli Alimenti”, pp. 582-611.
7Processi nella filiera lattiero-caseariaBarbagallo “Corso di Tecnologie Alimentari (fonte STUDIUM) - Cappelli e Vannucchi “Chimica degli Alimenti”, pp. 404-463, oppure Vitagliano “Tecnologie e trasformazioni dei prodotti agrari” pp. 434-532.
8Processi nella filiera dei derivati delle uovaBarbagallo “Corso di Tecnologie Alimentari (fonte STUDIUM) - Cappelli e Vannucchi “Chimica degli Alimenti”, pp. 471-480.
9Processi nella filiera dei derivati delle carniBarbagallo “Corso di Tecnologie Alimentari (fonte STUDIUM) - Cappelli e Vannucchi “Chimica degli Alimenti”, pp. 483-505.
10Processi nella filiera dei derivati dei prodotti itticiBarbagallo “Corso di Tecnologie Alimentari (fonte STUDIUM) - Cappelli e Vannucchi “Chimica degli Alimenti”, pp. 509-529.
11Letture e argomenti di consultazioneSistema agroalimentare (es. Menaggia e Roncalli “L’Industria Agroalimentare”, pp. 68-92) - Principi nutritivi (es. Cappelli e Vannucchi “Chimica degli Alimenti”, pp. 1-160)